Titel: Älgjakter.

Meddelare: Torpare, jägare Karl Karlsson Mård  År: 1934

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Anderberget

På hösten 1914 höll jag på med dikningsarbete borta vid Näcksjön åt Paljakka hållet till. En dag, då jag kom till arbetet fick jag se en älgoxe på ett myrstråk, en tvårig, som gick där och åt. Jag såg honom en stund, men så kunde jag inte hålla mig utan började smyga mig på honom över myren. Intet gevär hade jag, så att jag kunde ju aldrig försöka att döda honom, men jag smög mig på honom i allafall. Och tur hade jag, och vinden emot mig och närmare och närmare kom jag honom. Så lade jag mig bakom en tuva och tittade på honom och funderade. Det enda vapen jag hade med mig var slidkniven och det visste jag ju, att inte lönte det sig, att gå emot en älg med en sådan. Men som jag låg där, kom han närmare och rätt som det var så lade han sig - och det var bara en trettio alnar från mig. Men länge blev han inte liggande, utan reste sig och började trampa, och så kom han rätt mot sig, men såg mig gjorde han inte. Men som han strök förbi mig och det så tätt att jag hade kunnat nypa i benen hans, så drog jag kniven och körde den i magen hans och rispade till så mycket jag orkade så att inälvorna föllo ur. Och han hoppade till så att han nästan for över mig och så bar det i väg. Men länge sprang han inte förrän han stöp i ett dike, och då var jag till reds och stack honom.

Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.